A saslik pusztai eredetű népek mindenhol ismert ételének, a nyárson, nyílt tűzön sütött húsnak, (lásd a magyar rablóhúst) Oroszországban és a kaukázusi népek konyhájában ismert változata. Elnevezése a krími tatár eredetű, Tatár nyelven valami a nyárson jelentéssel bír. Mint ilyen, nem tartozik az orosz konyha történelmi ételei közzé. Oroszországban a 18. századig, nyárson általában egészben sütötték az állatokat.
Története
A nyílt tűzön, nyárson, sült hús az emberiség legelső hővel kezelt étele. A világon mindenhol ismerték. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországba a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el. Eredetileg bárány húsból készítették. Ma már sertésből, marhából sőt pulykahúsból is készítik. Alapvetően fiatal állat húsát használják. Ebben az esetben a húst nem pácolják, csupán ha az nem eléggé zsíros, szalonna szeletkéket tesznek rá, vagy közzé. Ha a saslik idős állat húsából készül, akkor ajánlatos a sütést megelőzően pácolni azt.
|