Oroszország
Pelmenyi

A pelmenyi (пельмени) orosz, hússal töltött, főtt tészta specialitás. Hasonló hússal töltött tésztát a Földnek szinte minden részén ismernek, mint például az olasz ravioli, vagy a magyar barátfüle.

Eredete
Az orosz konyhában a 15. században jelenik meg - valószínűleg az Ural vidékéről. Mivel elterjedésének ideje egybe esik az Urálon túli területek elfoglalásával, ezért más források szibériai vagy kínai eredetűnek tartják. A пельмень szó a finnugor (komi, udmurt) пельнянь szóból származik fültésztát jelent (пель — fül, нянь — tészta). Az Urálban élő finnugor népek mellett az ugyanezen a területen élő tatárok is készítenek hasonló ételt. Európában ismerté az 20. század elején az orosz emigráció tette.

Készítése, fogyasztása
A pelmenyi tésztája a legegyszerűbb kavart tészta, azonos a hagyományos magyar levestésztával, csak lisztet és tojást tartalmaz. Klasszikus receptek szerinti alapváltozatban a töltelékhez 45% marha, 35% birka, és 20% sertés húst kevernek össze és hagymával, borssal ízesítik. Szokás az elkészített pelmenyi főzés előtti lefagyasztása. (A receptek általában minimális 48 órát ajánlanak). A fagyasztás adja meg a szibériai pelmenyi egyedi ízét. A szibériai vagy uráli pelmenyit ez a hőkezelés és nem a tölteléke különbözteti meg más pelmenyiktől. Fontos, hogy a főzéskor a pelmenyi belsejében szabad légtér legyen, hogy az ne repedjen fel, ezt hagyományosan speciális konyhaeszközzel (pelmennyic) érik el.
A pelmenyit húslében szokás főzni. Egy csomag pelmenyihez (450 g) vegyünk 2,5 liter vizet és 2 húsleveskockát. A szűrőkanállal kiszedett pelmenyit a legkülönbözőbb módon fogyasztják: tejföllel, borssal, ecettel, zöldhagymával, majonézzel stb.

 
Navigáció
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

 

 

 

                                                


Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros