A kaviár tisztított és sózott halikra. Az orosz konyha különlegessége.
A világszerte ismert orosz kaviár a Fekete-tengerben, az Azovi-tengerben és a Kaszpi-tengerben honos valódi tokfélék ikrájából készül. A fogyasztásra kerülő orosz kaviárokat maloszol (enyhén sózott) illetve hordós (erősen sózott) kaviárra osztják. A legértékesebb a legdrágább a Kaszpi-tengeri vizának az ikrája a Beluga-kaviár.
Fajtái
Az orosz gasztronómia 4 fajta kaviárt ismer:
-
Fekete kaviár, a legértékesebb, a valódi tokfélék ikrája.
-
Vörös kaviár a lazacfélék, leginkább a távol keleten élő fajták ikrája.
-
Rózsaszínű kaviár, (törpemaréna, сиги, минтай) ikrája.
-
Sárga kaviár.
Fogyasztása
Napjainkban a kaviárt, ritkasága és ennek megtelően magas ára miatt, szinte kizárólag szendvicsként fogyasztják. Korábban a kaviárt használták a főtt ételek alkotórészeként is. Ismert a kaviáros palacsinta (kaviáros blini) ehhez általában a vörös, vagy a rózsaszín kaviár illik. Gyakran fekete kaviárral dúsították az uha-t (hallét). De a hajában sült krumplit is gyakran töltötték meg kaviárral.
|